O družini

"V mariborskem vinorodnem okolišu so znameniti vinogradniški kraji tudi okoli Svečine, ki je v družbi samih imenitnih imen, ki so znana kot vinorodni kraji, od Sv. Urbana, Kungote, Svečine, Plača in drugih. Nad Svečino, ki je nekdaj slovela po dobri vinogradniški šoli, je Slatina, kjer je Gornikova domačija. Gornikov vinograd meri štiri hektare, v njem pa je 16 tisoč trsov. Ima zelo lepo lego, glavnina je namreč na Slatini, trte pa so postavljene v vertikali. Svet tudi ni prestrm in vinograd je takoj nad hišo. "Največ liter vina na trto," pravi Mirko in nadaljuje: "V vinogradu imamo same odlične sorte, ki lahko dajejo vrhunska vina. Zato trt ne preobremenjujemo." Od belih sort imajo laški rizling, beli in sivi pinot, chardonnay, sauvignon, kerner in renski rizling ter nekaj samlinga. To je bela sorta, ki jo imajo zlasti vinogradniki ob slovensko-avstrijski meji, nastala pa je leta 1916 s križanjem renskega rizlinga in sauvignona.

Od rdečih sort pa imajo Gornikovi v vinogradu zweigelt, ki daje prijetno pitno rdeče vino. Mirko Gornik se zelo zanima za strokovni napredek v vinogradništvu in vinarstvu in se vključuje v izmenjavo izkušenj s sosedi, tudi onstran meje. Čeprav se na kmetiji ukvarjajo tudi z živinorejo, je njegova prva skrb vinska trta. Živina jim daje dragocen hlevski gnoj, ki ga večina pristane ravno v vinogradu, saj so Gornikovi zagovorniki naravnega gnojenja. Zemlja je peščeno-lapornata in je zelo ugodna za najboljše bele sorte. Vinograd ni prestrm in je lepo zaokoržen. Domačijo obdaja kakor antični teater."

"Za vinsko etiketo smo uporabili motiv domačije z vinogradom. To je res klasično, vendar je nazorno in vsakomur razumljivo," pravi Mirko, ki je tudi mnenja, da je treba veliko narediti za uspešnost trženja vina, kajti še zdaleč ni dovolj, da vino le pridelaš. Pravi užitek je pokušati Gornikova vina. Nekaj literskih steklenic sauvignona iz leta 1986 so arhivirali. Imenitni so mlajši letniki, zlasti renski rizling, ki mu svečinsko podnebje daje očarljivo cvetico. Gornikova vina so taka, da jih druži prijetna kislina in harmoničnost, znotraj te podobe pa živijo mnoge posebnosti, ki dajejo vsakemu vinu posebej njegov značaj. To so ugotovile tudi številne ocenjevalne komisije, ki so Gornikova vina nagradile že z mnogimi odličji. Že pokonji stric Franc Elšnik je že leta 1947 prejel zlato medaljo za svoj sauvignon."


Družinska kmetija Gornik © 2019 Design by TheHat.agency